Meet the Artists
 
Gesualdo Consort Amsterdam
blazersensemble Oltremontano
Bernard Winsemius orgel
Pieter-Jan Belder klavecimbel
Harry van der Kamp muzikale leiding
Gesualdo Consort Amsterdam
 
Sweelincks algemeen erkende ambassadeur worden ze genoemd, de internationale groep zangers die onder leiding van bas-bariton Harry van der Kamp bijzondere programma’s brengt met muziek van de laatste 700 jaar.

 
vlnr: Stephanie Petitlaurent (sopraan), Harry van der Kamp (bas-bariton), Nele Gramß (sopraan), Marnix De Cat (altus), Charles Daniels (tenor), Harry van Berne (tenor)
 
Het Gesualdo Consort Amsterdam, vernoemd naar de Napolitaanse edelman en musicus Carlo Gesualdo da Venosa (1566-1613), oogstte wereldwijde lof met Het Sweelinck Monument, het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck op 17 cd's. In 2010 werd Het Sweelinck Monument gepresenteerd aan H.M. Koningin Beatrix in de Oude Kerk. Het Sweelinck Monument is inmiddels bekroond met vele prijzen: het ontving onder meer twee Edisons Klassiek en de VSCD Klassieke Muziekprijs.  
 
Op 15 oktober brengt het Gesualdo Consort Amsterdam in de Grote Zaal van Het Concertgebouw een muzikaal eerbetoon aan Jan Pieterszoon Sweelinck en tijdgenoten als Jacob Obrecht, Cornelis Schuyt, Orlandus Lassus en Johannes Wanning. Hun muziek heeft er waarschijnlijk nog nooit geklonken, maar hun namen zijn prominent aangebracht in de beroemde cartouches van de Grote Zaal. Een uniek concert in het Sweelinck-jaar 2012 voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt.
Oltremontano
 
In Sweelincks Jubileumconcert wordt het Gesualdo Consort Amsterdam onder meer begeleid door de blazers van Oltremontano. Na jarenlange samenwerking met het Huelgas Ensemble en dirigenten als Paul van Nevel, Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Gustav Leonhardt besloot Oltremontano's drijvende kracht Wim Becu (3e van links) zijn eigen blazersensemble op te richten. Oltremontano is een graag geziene gast op de oude muziekfestivals in Brugge en Antwerpen, en vestigde zijn reputatie als toonaangevend ensemble met historische blaasinstrumenten tot ver over de Vlaamse grenzen. De naam ‘Oltremontano’ is een verwijzing naar de Vlaamse componisten, die in de 15e en 16e eeuw de Europese muziek sterk beïnvloedden. Zij waren in Italië bekend als ‘oltre montani’, die van over de bergen. De recente cd Trombone Grande werd met veel lof ontvangen.
 
 
Nog enkele plaatsen voor Sweelinck Symposium
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor het Sweelinck Symposium op maandag 15 oktober. Dit symposium, dat geheel gewijd zal zijn aan Jan Pieterszoon Sweelinck, vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Singel 425 te Amsterdam.
De toegang is gratis (lunch € 10).

ma 15 oktober, 10.30-17.00 uur
aanmelden en informatie: info@jpsweelinck.nl
 
 
Stuur deze nieuwsbrief door en help het milieu

 
Kent u iemand die mogelijk geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief? Klik dan hier om deze e-mail door te sturen.
Hiermee steunt u het Gesualdo Consort Amsterdam en draagt u bij aan een beter milieu, omdat er minder promotiematerialen nodig zijn.
Sweelincks Jubileumconcert
ma 15 oktober 20.15u
Het Concertgebouw,
Grote Zaal
Dit unieke concert is een belevenis voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt!
 
Brussels Sweelinckorgel naar Concertgebouw
Organist en eigenaar van het Sweelinckorgel in Brussel, Arnaud Van de Cauter, vertelt waarom juist zijn orgel naar Het Concertgebouw komt.
Bernard Winsemius
orgel
Bernard Winsemius was docent orgel  aan het Rotterdams Conservatorium en docent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool. Hij geeft cursussen op het gebied van renaissance- en barokmuziek in binnen- en buitenland. Tot 2012 was hij stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam, en hij is titulair organist van de historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
Pieter-Jan Belder klavecimbel
treedt op als klavecinist, fortepianist en blokfluitist. Hij maakte opnames onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe. Daarnaast speelt hij als continuospeler in het Koninklijk Concert-gebouworkest, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion.
www.gesualdoconsort.nl, www.jpsweelinck.nl