Gesualdo Consort Amsterdam viert 450ste verjaardag van Nederlands grootste componist.
2012 is het jaar van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), de grootste componist die Nederland heeft voortgebracht. Het Gesualdo Consort Amsterdam‚ Sweelincks algemeen erkende ambasseur‚ viert diens 450ste het hele jaar door met een reeks concerten en activiteiten die gewijd zijn aan Sweelinck.
Sweelincks Jubileumconcert in
Het Concertgebouw
maandag 15 oktober, 20.15 uur,
Het Concertgebouw Amsterdam, Grote Zaal
Op 15 oktober vindt er een feestelijk Jubileumconcert plaats in Het Concertgebouw te Amsterdam. Dat dit juist in Het Concertgebouw plaatsvindt, is geen toeval: Sweelincks naam prijkt al bijna 125 jaar in de beroemde cartouches van de Grote Zaal, maar klinkt er zelden. Zijn 450ste geboortejaar is dan ook een goede gelegenheid om er een ode aan Nederlands grootste componist te brengen.
 
Behalve het werk van de grote meester zelf worden er composities van Jacob Obrecht en tijdgenoten als Cornelis Schuyt en Orlandus Lassus uitgevoerd. Het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van de bas Harry van der Kamp presenteert een uniek concert in uitgebreide vocaal-instrumentale bezetting. Een belevenis voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt!
 
Op het programma staan werken van Jacob Obrecht, Clemens non Papa, Orlandus Lassus, Johannes Wanning, Cornelis Schuyt, Johann Adam Reincken en Jan Pieterszoon Sweelinck.

Kaarten
€ 35,- / € 30,- CJP/Student: € 17,50/€ 15,- incl. drankje voorafgaand aan het concert en in de pauze.
 
U kunt online kaarten bestellen via de website van Het Concertgebouw.  Telefonisch bestellen kan ook 0900-6718345
(€ 1,- p/g)
 
 
Op vertoon van uw concertkaartje kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer GVB in Amsterdam, geldig vanaf 3 uur voor tot 4 uur na aanvang concert, m.u.v. nachtbus en metro.
Jan Pieterszoon Sweelinck en
het Gesualdo Consort Amsterdam
De meeste Nederlanders kennen Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) van zijn portret op het bankbiljet van 25 gulden.
De in Deventer geboren Amsterdammer was vanaf zijn 15de jaar tot zijn dood organist van de Oude Kerk in de hoofdstad.
Als componist, organist en leraar was hij internationaal georiënteerd, en met name Duitse adellijke vorsten stuurden hun jonge orgeltalenten naar Sweelinck in Amsterdam voor de hoogst mogelijke vakkennis.
 
Het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp oogstte wereldwijde lof met het veelgeprezen Sweelinck Monument, de registratie van het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck. In 2010 werd het Sweelinck Monument gepresenteerd aan H.M. Koningin Beatrix in de Oude Kerk te Amsterdam, Sweelincks levenslange werkplek en laatste rustplaats. Het Sweelinck Monument is inmiddels bekroond met twee Edisons Klassiek en de VSCD Klassieke Muziekprijs.
Brussels orgel naar
Het Concertgebouw voor Sweelincks Jubileumconcert
Speciaal voor Sweelincks Jubileumconcert verhuist het 2000 kilo wegende Sweelinck Orgel vanuit Brussel naar Amsterdam. Het 4 meter hoge orgel is gehuisvest in de Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk in hartje Brussel. Daar wordt het gedemonteerd en vervoerd naar de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Tijdens het Jubileumconcert worden de orgelwerken uitgevoerd op dit middentoon-orgel, dat bij uitstek geschikt is voor uitvoering van muziek uit Sweelincks tijd.
Sweelinck Symposium
ma 15 oktober, 10.00-17.00
Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Spui 425
toegang gratis (lunch € 10,-)
aanmelden en informatie: info@jpsweelinck.nl
 
Experts vertellen u over Sweelinck in het roerige Amsterdam van toen en over zijn omvangrijke oeuvre. Er is een muzikale bijdrage van organist/ klavecinist Pieter Dirksen.
Sweelinck Stadswandeling
eind aug 2012 t/m mei 2013
duur: ruim 2 uur
prijs: € 10,-
aanvang: 11.00 en 14.00
Nu aanmelden >
of 020-6251390

Uw gids van Mee in Mokum neemt u mee door het Amsterdam van Sweelinck rond 1600, een tijd waarin de stad uitgroeide van een geïsoleerde kleine kern tot het centrum van de wereld. U wandelt o.m. langs de plek waar Sweelincks woonhuis heeft gestaan en bezoekt zijn levenslange werkplek en laatste rustplaats, de Oude Kerk.
Gesualdo Consort Amsterdam, vlnr Stephanie Petitlaurent, Harry van der Kamp, Nele Gramß, Marnix De Cat, Charles Daniels, Harry van Berne (Foto Hans Hijmering)
Gesualdo Consort Amsterdam
www.gesualdoconsort.nl   www.jpsweelinck.nl   pr@gesualdoconsort.nl
Kent u iemand die mogelijk geïnteresseerd is in een abonnement op deze nieuwsbrief,