Experts vertellen u alles over Sweelinck, zijn omvangrijke werk en het roerige Amsterdam van toen.
2012 is het jaar van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Het Gesualdo Consort Amsterdam viert diens 450ste geboortejaar met een reeks concerten en activiteiten.
Sweelinck Symposium 

maandag 15 oktober, 10.30-17.00 uur
Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal
Singel 425, Amsterdam
 
gratis toegang, lunch € 10
aanmelden via info@jpsweelinck.nl
 
Voorafgaand aan Sweelincks Jubileumconcert op maandag 15 oktober kunt u deelnemen aan een gratis toegankelijk, internationaal Sweelinck-symposium met een kort recital van klavecinist/organist Pieter Dirksen. Het Sweelinck Symposium is georganiseerd door het Gesualdo Consort Amsterdam in samenwerking met het Centrum voor Studies van de Gouden Eeuw van de Universiteit van Amsterdam.
Programma
10.30-11.00 Inloop met koffie

11.00-11.45 Henk van Nierop, hoogleraar vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam
 
Sweelincks Amsterdam
Amsterdam vormt het decor van het leven en de loopbaan van Jan Pieterszoon Sweelinck. Tussen 1560 en 1620 ontwikkelde de stad zich van een provinciestad tot een handelsmetropool. En van een katholiek bolwerk werd Amsterdam een stad die officieel gereformeerd was, maar oog had voor zijn religieuze minderheden. Amsterdam bood Sweelinck de ruimte om zijn talent te ontwikkelen. Het bepaalde ook de grenzen waarbinnen die ontwikkeling kon plaatsvinden.
 
11.45-12.30 Ulf Grapenthin, Sweelinck-expert, Universiteit van Hamburg
 
Sweelincks Compositieregels
Sweelincks compositieregels oefenden sterke invloed uit op de werken van latere componisten als Johann Adam Reincken en Johann Sebastian Bach.
 
12.30-13.30 Lunchpauze

13.30-14.15 Ruud Priem, inhoudelijk directeur van museum Catharijneconvent

"Musica en Pictura, die by naer alle Consten te boven gaan"
Leven en werk van Jan Pieterszoon Sweelinck en zijn jongere broer en schilder Gerrit Pieterszn. Waar de een internationaal aanzien genoot voor zijn werk, behoorde de ander tot de voornaamste schilders van Amsterdam. Gerrit bleek bovendien een wegbereider voor de carrière van dat andere culturele boegbeeld uit onze Gouden Eeuw, Rembrandt van Rijn.
 
14.15-15.00 Pieter Dirksen, musicoloog en klavecinist; auteur van The keyboard music of Jan Pieterszoon Sweelinck
 
De poëzie in Sweelincks klavierwerk
De muziek voor orgel en klavecimbel heeft ontegenzeggelijk speciale kwaliteiten, die we als "volkomen in polyfonie en in proporties, poëtisch en virtuoos" zouden kunnen karakteriseren. Sweelinck was dan ook een waar Musicus poeticus, die muziek schreef met het oogmerk dat die "tot eeuwigdurende nagedachtenis van zijn naam aan het nageslacht wordt nagelaten".
 
15.00-15.30 recital Pieter Dirksen

15.30-16.15 Thee

16.15-17.00 Simon Groot, conservator muziekhistorische collecties aan de Universiteit van Amsterdam
 
Sweelincks negentiende-eeuwse renaissance
De muziek van de renaissance raakte uit de belangstelling, maar in de negentiende eeuw werd deze herontdekt. In de Toonkunstcollectie zijn de sporen van de herontdekking van o.a. Sweelinck terug te vinden in de notitieboeken van de toenmalige onderzoekers.
 
17.00 Borrel
Sweelincks Jubileumconcert
ma 15 oktober 20.15u
Het Concertgebouw,
Grote Zaal
Sweelincks Jubileumconcert vindt plaats in Het Concertgebouw en dat is geen toeval: Sweelincks naam prijkt al bijna 125 jaar in de beroemde cartouches van de Grote Zaal, maar zijn muziek klinkt er zelden. Dit unieke concert is een belevenis voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt!
 
Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v.
Harry van der Kamp i.s.m. Oltremontano
Bernard Winsemius orgel
Pieter-Jan Belder klavecimbel
 
Reserveren:
Normale prijs: € 35/€ 30
CJP/Student: € 17,50/€ 15
incl. drankje voorafgaand aan het concert en in de pauze.
 
T 0900-6718345 (€1,- p/g), of via www.concertgebouw.nl
 
Sweelinck orgel naar Het Concertgebouw
Organist en eigenaar van het Sweelinck-orgel in Brussel, Arnaud Van de Cauter, vertelt waarom juist zijn orgel naar Het Concertgebouw komt voor Sweelincks Jubileumconcert.
Stuur deze nieuwsbrief door
Kent u iemand die mogelijk geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief, klik dan hier >
www.gesualdoconsort.nl
www.jpsweelinck.nl
info@gesualdoconsort.nl info@jpsweelinck.nl