Ondergang en wederopstanding
De mooiste psalmen van Sweelinck, gezongen door het Gesualdo Consort Amsterdam
Serie Sweelinck
zondag 2 december, 15.00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ
Serie Sweelinck in Muziekgebouw aan 't IJ
zo 11 november 2012 t/m do 17 mei 2013
 
In de prachtige Serie Sweelinck in Muziekgebouw aan 't IJ hoort u de mooiste vocale muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Op zondag 2 december kunt u aanwezig zijn bij het tweede deel uit deze serie: Ondergang en wederopstanding, met daarin een aantal van Sweelincks mooiste psalmen.
Ondergang en wederopstanding
zo  2 december, 15.00 uur
inleiding Rudolf Rasch, 14.00 uur

Uitvoerenden
Gesualdo Consort Amsterdam: Stephanie Petitlaurent en Nele Gramß sopraan, Marnix De Cat altus, Jon Etxabe Arzuaga, Harry van Berne en Charles Daniels tenor, Jelle Draijer en Harry van der Kamp bas

Harry van der Kamp muzikale leiding
Siebe Henstra klavecimbel

Jan Pieterszoon Sweelinck was behalve een briljant componist en organist ook ensembleleider van de musici en het koor in de Amsterdamse Oude Kerk. In de loop der jaren maakte hij van alle 150 psalmen vocale juwelen vol herkenbare emoties. Het lied van de kerk werd zo muziek voor iedereen.

Sweelinck legde zijn niet aflatende compositie-activiteiten vast in vier psalmboeken die in 1604, 1613, 1614 en 1621 verschenen. Al zijn genialiteit zit in dit omvangrijke werk, dat door het Gesualdo Consort Amsterdam op twaalf cd’s is vastgelegd – dankzij Sweelincks veelzijdigheid een prachtig en tijdloos monument. In het concert Ondergang & wederopstanding brengt het ensemble een selectie van Sweelincks mooiste psalmzettingen in twee- tot achtstemmigheid. Melodieën die in de eerste jaren na de Reformatie op iedere straathoek te horen waren.
 
 
III – Sweelinck & Gesualdo
zo 3 februari, 15.00 uur
inleiding Guido van Oorschot, 14.00 uur
Confrontatie van twee tijdgenoten uit Zuid- en Noord-Europa: o.a. Gesualdo's gerestaureerde Cantiones Sacrae II en zijn Madrigalen uit het 5e en 6e boek.
 
IV – Een katholiek in gereformeerd Amsterdam
vr 17 mei, 20.15 uur
inleiding Herman Pleij, 19.15 uur
Religieuze muziek voor iedereen: cantiones sacrae en psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck.
info: pr@gesualdoconsort.nl | www.gesualdoconsort.nl
Serie Sweelinck
Muziekgebouw aan 't IJ
losse kaarten: € 24 / € 19
 
Reserveren
020-7882000
(ma-za, 12-18 uur)
www.muziekgebouw.nl
 
Gesualdo Consort Amsterdam in de media

 
ma 15 oktober
Sweelincks Jubileumconcert
 
za 3 november
Een goedemorgen met... Harry van der Kamp
TROS Radio 4
 
ma 5 november
De muziekwijzer van Harry van der Kamp
Omroep MAX Radio 4
speciale gast:
Siebe Henstra klavecimbel
 
Siebe Henstra bouwde zijn eerste klavecimbel toen hij 16 was. Hij studeerde bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt. Als continuo-speler maakt hij o.m. deel uit van het Orkest van de Achttiende Eeuw, de Ned. Bachvereniging en het Kon. Concertgebouworkest. Siebe Henstra werkte mee aan de integrale opname van de volledige werken van Sweelinck.