4 5 0   J A A R   S W E E L I N C K
 
 
 
Amsterdam, 18 juli 2012
 
Gesualdo Consort Amsterdam viert 450 jaar Sweelinck
______________________________________________________________________________
 
Sweelincks Jubileumconcert in Het Concertgebouw
maandag 15 oktober, 20.15 uur, Het Concertgebouw Amsterdam, Grote Zaal
 
2012 is het jaar van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), de grootste componist die Nederland heeft voortgebracht. Het Gesualdo Consort Amsterdam – Sweelincks algemeen erkende ambasseur – viert diens 450ste het hele jaar door met een reeks concerten en activiteiten die gewijd zijn aan Sweelinck. Op 15 oktober vindt er een feestelijk Jubileumconcert plaats in Het Concertgebouw te Amsterdam. Dat dit juist in Het Concertgebouw plaatsvindt, is geen toeval: Sweelincks naam prijkt al bijna 125 jaar in de beroemde cartouches van de Grote Zaal, maar klinkt er zelden. Zijn 450ste geboortejaar is dan ook een goede gelegenheid om er een ode aan Nederlands grootste componist te brengen. Behalve het werk van de grote meester zelf worden er composties van Jacob Obrecht en tijdgenoten als Cornelis Schuyt uitgevoerd. Het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van de bas Harry van der Kamp presenteert een uniek concert in uitgebreide vocaal-instrumentale bezetting. Een belevenis voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt!

Op het programma staan werken van Jacob Obrecht, Clemens non Papa, Orlandus Lassus, Johannes Wanning, Cornelis Schuyt, Johann Adam Reincken en Jan Pieterszoon Sweelinck.

Reserveer nu de beste plaatsen
Voor dit eenmalige Jubileumconcert kunt u nu al kaarten reserveren:
T 0900-6718345 (€ 1,- p/g) of via www.concertgebouw.nl
 
Kaarten: € 35 / € 30, CJP/Student: € 17,50 / € 15 incl. drankje voorafgaand aan het concert en in de pauze. Op vertoon van uw concertkaartje kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer GVB in Amsterdam, geldig vanaf 3 uur voor tot 4 uur na aanvang concert, m.u.v. nachtbus en metro.
______________________________________________________________________________
 
Rondom Sweelinck

Sweelinck Symposium
Overdag kunt u aanwezig zijn bij het gratis toegankelijke Internationaal Sweelinck Symposium in Amsterdam. Gerenommeerde experts vertellen u over Sweelinck in het roerige Amsterdam van toen, de waardering voor Sweelinck nu en zijn omvangrijke oeuvre. Er is een muzikale bijdrage van organist/klavecinist Pieter Dirksen. Aan het woord komen onder andere Henk van Nierop (hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam), Simon Groot (conservator muziekhistorische collecties Universiteit van Amsterdam), Ruud Priem (directeur Museum Catharijneconvent Utrecht) en Pieter Dirksen (auteur van The keyboard music of Jan Pieterszoon Sweelinck).

Sweelinck Symosium, ma 15 oktober, 10.00-17.00 uur
Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Spui 425, Amsterdam – toegang gratis (lunch € 10). Aanmelden en informatie: info@jpsweelinck.nl

______________________________________________________________________________
 
Sweelinck Stadswandeling: de Gouden Eeuw in aantocht
Trek uw wandelschoenen aan voor de Sweelinck Stadswandeling in hartje Amsterdam. Uw gids van Mee in Mokum neemt u mee door het Amsterdam van Sweelinck. De roerige periode rond 1600 waarin de hoofdstad zich ontwikkelde van een geïsoleerde middeleeuwse stad tot het centrum van de wereld. En dat alles gebeurde in een gebied van enkele honderden meters rondom Sweelincks woonhuis in de Koestraat en zijn levenslange werkplek en laatste rustplaats, de Oude Kerk.

Sweelinck Stadswandeling, vanaf eind augustus 2012 t/m mei 2013
De wandeling duurt ca. twee uur en kost € 10. Aanvangstijden 11.00 en 15.00 uur.
Aanmelden en informatie: info@jpsweelinck.nl
______________________________________________________________________________

 
Jan Pieterszoon Sweelinck en het Gesualdo Consort Amsterdam
De meeste Nederlanders kennen Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) van zijn portret op het bankbiljet van 25 gulden. Deze in Deventer geboren Amsterdammer was vanaf zijn 15de jaar tot zijn dood organist van de Oude Kerk in de hoofdstad. Als componist, organist en leraar was hij internationaal georiënteerd, en met name Duitse adellijke vorsten stuurden hun jonge orgeltalenten naar Sweelinck in Amsterdam voor de hoogst mogelijke vakkennis.
Het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp oogstte wereldwijde lof met het veelgeprezen Sweelinck Monument, de registratie van het complete vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck. In 2010 werd het Sweelinck Monument gepresenteerd aan H.M. Koningin Beatrix in de Oude Kerk te Amsterdam, Sweelincks levenslange werkplek en laatste rustplaats. Het Sweelinck Monument is inmiddels bekroond met twee Edisons Klassiek, de VSCD Klassieke Muziekprijs en een Diapason d’Or Découvertes.
pr@gesualdoconsort.nl
www.gesualdoconsort.nl, www.jpsweelinck.nl