Sweelinck en Gesualdo:
meesters van het madrigaal

 In de Serie Sweelinck in Muziekgebouw aan 't IJ hoort u Sweelincks mooiste vocale muziek, gezongen door het Gesualdo Consort Amsterdam.
2013 is het 400ste sterfjaar van Sweelincks Italiaanse collega: Don Carlo Gesualdo da Venosa
(1566-1613). Op zondag 3 februari is het concert in de Serie Sweelinck dan ook gewijd aan beide componisten.
Sweelinck en Gesualdo
Meesters van het madrigaal uit Noord en Zuid
zo 3 februari, 15.00 uur
inleiding Guido van Oorschot, 14.00 uur

Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp
Menno van Delft klavecimbel
 
In het concert Sweelinck en Gesualdo wordt plaats gemaakt voor Sweelincks Italiaanse collega en tijdgenoot Carlo Gesualdo (1566-1613) in diens 400ste sterfjaar. Carlo Gesualdo was slechts vier jaar jonger dan Sweelinck en bracht de stijl van de late Renaissance tot een ongekend hoogtepunt. Gesualdo’s spannende muziek, die langzaam onder de huid kruipt, klinkt deze middag naast de universele schoonheid van Sweelinck.
 
Sweelinck en Gesualdo werden al bij leven beschouwd als belangrijke vertegenwoordigers van de madrigaalkunst, het meerstemmige wereldlijke lied. Ze werden in 1610 verenigd in de Antwerpse verzamelbundel Novi Frutti Musicali. Het Gesualdo Consort Amsterdam zet Sweelincks wereldlijke klassiekers naast Gesualdo’s meest ambitieuze madrigalen. Een wereld van verschil en toch dezelfde basis.
 
Uit Gesualdo's beroemde 5e en 6e Madrigaalboek zal een aantal fascinerende werken worden gezongen. Tenor Charles Daniels van het Gesualdo Consort Amsterdam maakte een reconstructie van de ontbrekende basstem in Gesualdo's Cantiones Sacrae nr. 2 en 12 – voor het eerst te horen op 3 februari! Ook Gesualdo's leermeester Giovanni de Macque (c1548-1614) is in dit programma vertegenwoordigd. Hij vormde een bron van inspiratie voor Sweelinck, die als een volmaakt melodicus voor de dag komt in Sweelincks eveneens in dit concert te beluisteren Chansons en Rimes. Klavecimbelwerken van Sweelinck, Gesualdo en De Macque zullen worden gespeeld door Menno van Delft.

 
 
Een katholiek in gereformeerd Amsterdam
Cantiones sacrae en psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck
vr 17 mei, 20.15 uur
inleiding Herman Pleij, 19.15 uur

Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp
Pieter-Jan Belder klavecimbelSerie Sweelinck
Muziekgebouw aan 't IJ
losse kaarten: € 24 / € 19
Reserveren
020-7882000
(ma-za, 12-18 uur)
www.muziekgebouw.nl
 
Sweelinck Decenniumagenda
 
86 pagina's
€ 17,50 ex 2,50 verzendkosten
Binnenkort verschijnt de fraaie Sweelinck Decenniumagenda. Deze agenda is te gebruiken t/m 31 december 2021. Een prachtig geschenk voor u zelf of iemand anders! Wilt u deze agenda bestellen? Mail dan naar pr@gesualdoconsort.nl en u ontvangt bericht van ons over betaling en verzending.
 
Menno van Delft klavecimbel

 
Menno van Delft studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen, o.a. bij Gustav Leonhardt en Bob van Asperen. Hij trad o.m. op in het Holland Festival Oude Muziek, met de Nederlandse Bachvereniging, met Pieter Wispelwey en Bart Schneemann. Menno van Delft maakte diverse opnamen met werken van Bach en Sweelinck.
info: pr@gesualdoconsort.nl  |  www.gesualdoconsort.nl