Laatste deel van de Serie Sweelinck!
Een katholiek in gereformeerd Amsterdam 
vrijdag 17 mei, 20.15
Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

 In de prachtige Serie Sweelinck in Muziekgebouw aan 't IJ hoort u Sweelincks mooiste vocale muziek, gezongen door het Gesualdo Consort Amsterdam.
In het laatste deel van deze serie hoort u religieuze muziek voor iedereen: Cantiones Sacrae en Psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck
Serie Sweelinck IV
Een katholiek in gereformeerd Amsterdam
vr 17 mei, 20.15 uur
inleiding Herman Pleij, 19.15 uur

Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp
Pieter-Jan Belder klavecimbel
 
Voor Jan Pieterszoon Sweelinck dreigde aan het einde van de zestiende eeuw een lastige situatie. Hij was katholiek opgevoed en het Amsterdamse stadsbestuur, zijn werkgever, werd protestant. Met zijn psalmzettingen en de Cantiones Sacrae – gebaseerd op katholieke teksten – heeft Sweelinck hoogstwaarschijnlijk een versmelting van het katholieke met het protestantse repertoire voor ogen gehad. Alsof hij wilde laten horen dat muziek geen religie vertegenwoordigt, maar iedereen kan raken.
 
Het Gesualdo Consort Amsterdam wisselt in dit programma psalmen en cantiones af en laat horen dat Sweelinck een briljant componist was, die muziek van het hoogste gehalte schreef, gebaseerd op 'wereldlijke' componeerprincipes en met een uitdrukkingskracht die iedereen aanspreekt!

De pers over de Serie Sweelinck III
Het vakmanschap [...] van de oudste Nederlandse meestercomponist kwamen in dit goed bedachte programma sterk uit de verf. Het chanson Susanne un jour is een wonder van subtiliteit, met één ontroerende langzame sopraanmelodie waaronder een trefzeker gesponnen weefsel van daarvan afgeleide, snellere tegenstemmen voorbijglijdt. En ook dat bracht het Gesualdo Consort prachtig over het voetlicht.”
Het Parool, 4 februari 2013****


 
Bach Contextueel III
Fürchte dich nicht
woensdag 8 mei, 20.00 uur, Martinikerk, Groningen
vrijdag 10 mei, 20.00 uur, Grote Kerk, Maassluis
zaterdag 11 mei, 20.00 uur, Waalse Kerk, Amsterdam

 

Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam
Leo van Doeselaar orgel, Pieter-Jan Belder en Harry van der Kamp muzikale leiding
 
In het derde deel van het meerjarige project Bach Contextueel staan de gevleugelde woorden 'Fürchte dich nicht' (‘Vrees niet!’) centraal. Uitgevoerd wordt uiteraard het bekende motet Fürchte dich nicht (BWV 227) alsmede de Cantates Wer nur den lieben Gott lässt walten (BWV 93), Schau, lieber Gott, wie meine Feind (BWV 153) en Siehe, ich will viel Fischer aussenden (BWV 88).

Bach Contextueel 
Cantates, motetten en orgelwerken van Bach uitgevoerd in hun muzikaal-liturgische context.

Kaartverkoop en informatie: www.bachcontextueel.nl
Het cd-boek Fürchte dich nicht verschijnt in september 2013.
Klik op het boek om het nu al te bestellen.
Serie Sweelinck
Muziekgebouw aan 't IJ
kaarten: € 24 / € 19
Reserveren
020-7882000
(ma-za, 12-18 uur)
www.muziekgebouw.nl
Bestel de fraaie Sweelinck Decenniumagenda
 
88 pagina's
€ 17,50 ex 2,50 verzendkosten
De fraaie Sweelinck Decenniumagenda is uit!
Deze agenda is te gebruiken t/m 31 december 2021. Een prachtig geschenk voor u zelf of iemand anders! Wilt u deze agenda bestellen? Mail dan naar pr@gesualdoconsort.nl en wij laten u weten hoe u de agenda het snelst ontvangt.
 
Pieter-Jan Belder klavecimbel

 
Pieter-Jan Belder treedt op als klavecinist, fortepianist en blokfluitist. Hij maakte opnames onder leiding van dirigenten als Frans Brüggen, Ton Koopman en Philippe Herreweghe. Daarnaast speelt hij als continuospeler in het Koninklijk Concert-gebouworkest, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Orkest van de 18e Eeuw en zijn eigen ensemble Musica Amphion.
info: pr@gesualdoconsort.nl  |  www.gesualdoconsort.nl