Gesualdo Consort Amsterdam viert 450 jaar Sweelinck.
2012 is het jaar van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Het Gesualdo Consort Amsterdam‚ Sweelincks algemeen erkende ambasseur‚ viert diens 450ste geboortejaar met een reeks concerten en activiteiten.
Sweelinck Stadswandeling

De Sweelinck Stadswandeling is een initiatief van het Gesualdo Consort Amsterdam in samenwerking met Gilde Amsterdam. Een deskundige gids van Mee in Mokum neemt u mee door het Amsterdam van Sweelinck rond 1600, een roerige tijd waarin de stad uitgroeide van een geïsoleerde kleine middeleeuwse stad tot het centrum van de wereld. En dat alles gebeurde enkele honderden meters rondom zijn woonhuis in de Koestraat. De wandeling biedt herkenningspunten die Sweelinck met eigen ogen gezien heeft of kan hebben. U wandelt onder andere langs de plek waar zijn woonhuis heeft gestaan en uiteraard bezoekt u zijn levenslange werkplek en laatste rustplaats, de Oude Kerk.

september 2012 t/m april 2013
duur: 2 uur prijs: € 10,-, aanvang: 11.00 en 14.00
aanmelden via Gilde Amsterdam of tel.nr. 020-6251390
Amsterdam in de tijd van Sweelinck –
De Gouden Eeuw in aantocht
Rembrandt, Vondel en Spinoza, iconen van het 17e eeuwse Amsterdam, hebben een standbeeld in de stad. Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621) heeft alleen een gedenksteen in de Oude Kerk. En dat terwijl de componist en organist Sweelinck de evenknie is van de grote schilder, de dichter en de filosoof. Sweelinck werd in zijn tijd al de ‘Orpheus aan de Amstel’ genoemd of ‘Meester Jan’. Zijn briljante composities, virtuoze orgelspel en vocale werken waren in zijn tijd al beroemd en trokken veel toehoorders en leerlingen.

De jonge Jan Pieterszoon werd organist in 1577, het jaar voorafgaand aan de Alteratie. Amsterdam was toen het laatste katholieke bolwerk in een vijandige calvinistische omgeving. In  1578 was het afgelopen met het orgelspel van Sweelinck in de katholieke kerk. De gereformeerden verboden het orgelspel; zij beschouwden dit als een ongewenste katholieke erfenis en het leidde af van het woord. Maar de kerk was in bezit gekomen van de stad en na de dienst stond de stad toe dat Sweelinck zijn talenten op het orgel in de kerk kon ontplooien.

Vanaf 1578 veranderde de wereld voor Sweelinck en zijn stadgenoten totaal: zij waren getuige van een enorme bevolkingsexplosie, ondanks zware pestepidemieën. Nieuwe Amsterdammers, afkomstig uit Portugal, Vlaanderen, Scandinavië en Duitsland, kwamen af op de werkgelegenheid van een sterk groeiende economie, op de stad waar vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting en tolerantie geen loze woorden bleken.

Met dank aan Don Remkes, gids Gilde Amsterdam Mee in Mokum
Sweelincks Jubileumconcert
ma 15 oktober 20.15u
Het Concertgebouw,
Grote Zaal
Sweelincks Jubileumconcert vindt plaats in Het Concertgebouw en dat is geen toeval: Sweelincks naam prijkt al bijna 125 jaar in de beroemde cartouches van de Grote Zaal, maar zijn muziek klinkt er zelden. Dit unieke concert is een belevenis voor iedereen die de Nederlandse muziekgeschiedenis een warm hart toedraagt!
 
Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v.
Harry van der Kamp i.s.m. Oltremontano
Bernard Winsemius orgel
 
Reserveren:
Normale prijs: € 35/€ 30
CJP/Student: € 17,50/€ 15
incl. drankje voorafgaand aan het concert en in de pauze.
 
T 0900-6718345 (€1,- p/g), of via www.concertgebouw.nl
 
 
Op vertoon van uw concertkaartje kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer GVB in Amsterdam, geldig vanaf 3 uur voor tot 4 uur na aanvang concert, m.u.v. nachtbus en metro.
Stuur deze nieuwsbrief door
Kent u iemand die mogelijk geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief, klik dan hier >
www.gesualdoconsort.nl
www.jpsweelinck.nl
www.gildeamsterdam.nl
info@gesualdoconsort.nl info@jpsweelinck.nl info@gildeamsterdam.nl